Tanjir sa isecenim oblandama postavljene na drvenom stolu.Blog

Kako napraviti oblande

Tradicionalna, naširoko poznata i veoma omiljena brza poslastica jesu oblande. Recept lak, zahteva malo sastojaka, a ukus fenomenalan, jedan od onih kojem se vrlo rado vraćamo bez obzira na to da li je praznik, budući da se veoma brzo sprema, a donosi rapsodiju našim čulima pri svakom zalogaju. Kako napraviti oblande i kako spremiti posne kolače koji će oduševiti sve goste i ukućane, saznajte u nastavku teksta.

Posne oblande – brza poslastica

Oblande (ili oblatne) jesu poslastice od tanke kore koje se vrlo rado koriste širom naše zemlje i regiona. Najčešće se fini krem, koji dolazi između njih, priprema dugim kuvanjem mleka i šećera dok ne dođe do karamelizacije. Karamel smesa je srednje gustine i u nju se na samom kraju dodaje puter. Što se tiče samih kora, one su industrijski vafel proizvod, te se kupuju gotove.

Zasigurno najbolje oblande jesu one od Fidelinke. One su posne, hrskave i ukusne, a budući da je u pitanju jedan od najkvalitetnijih vafel proizvoda, ne čudi podatak da im se i gastronomi amateri i profesionalci uvek vraćaju.

Što se tiče ovog omiljenog deserta, on se tradicionalno poslužuje hladan, a nadevi mogu biti najrazličitiji, sve zavisi od vaše kreativnosti i ukusa koji preferirate vaši najbliži i vi. To može biti, na primer, suvo voće koje ćete dodati u bogati krem sa dodatkom oraha, keksa, čokolade, lešnika, pa i zanimljiv ukus kokosa. Sve zavisi od vaše mašte, zato i jeste ova poslastica tako omiljena. Što više različitih namirnica dodate, ukus je bogatiji i lepši. Mi ćemo vam dati predloge najpopularnijih recepata koji se pripremaju za tili čas, a udovoljavaju svim našim čulima.

Grilijaš oblande – recept

Ovaj starinski slatkiš čak ima i svoj dan u SAD. Dan grilijaša obeležava se svakog 26. januara, a pravi se od karamelizovanog šećera i orašastih plodova. Smatra se da je nastao još u srednjem veku i da vodi poreklo od turske alve. Naširoko popularan grilijaš fil može se naći i između vaših oblandi. Potrebno vam je:

  • dva manja lista Fidelinka oblandi
  • 250 g seckanih oraha
  • 250 g margarina
  • 400 g šećera
  • 6 žumanaca

Najpre u šerpi istopite šećer dok ne dobije lepu karamel boju. Zatim dodajte umućena žumanca, seckane orahe, kao i margarin koji ćete prethodno iseći na kockice. U grilijaš možete dodati i bademe, lešnik, kikiriki i druge orašaste plodove kako biste još više obogatili ukus. Kad se fil malo prohladi, izliti ga na list oblande i preklopiti još jednim listom. Kako bi se sve lepo sjedinilo, obavezno poklopite oblandu nečim težim. Nakon što se prohlade, seći na štanglice.

Razne vrste slatkih oblandi isecenih na stanglice servirane u tri cinije

Oblanda sa plazmom – recept

Starinske oblande sa keksom su omiljene mlađim generacijama ali i svima onima koji bi da se podsete dana kada su kod svojih baka jeli ukusne oblande. Potrebno vam je:

  • jedno veće pakovanje Fidelinka oblandi
  • 6 decilitara vode
  • 600 g šećera
  • 300 g mlevene posne plazme
  • 150 g posne čokolade
  • 180 g biljnog margarina

U prokuvani šećer sa vodom dodati mleveni keks i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i dodati kockice čokolade. Kada se otopi, dodajte margarin, te ponovo mešajte da se i on rastopi. Smesa je gotova, kada se ohladi, možete filovati.

Ova posna oblanda sa keksom može biti obogaćena i čokoladom i orasima. Prilagodite recept svojim afinitetima, budite kreativni i uživajte. Prijatno!

Oblande – ukus detinjstva

Jasno je da uz malo mašte možete praviti razne oblande, recepti su tu da se modifikuju i prilagode se vašim željama. Važno je samo da uz sebe uvek imate pozdanu osnovu i da birate oblande koje lako upijaju sočni fil i sa njim daju fantastičan ukus.

Kolači su neizostavan pratilac svake trpeze, posebno one slavske, praznične uopšteno. Nijedno veselje nije potpuno bez njih. Raduju im se svi, i mlađi i stariji. Deca jednostavno obožavaju slatkiše raznih vrsta, ali najbolje što možemo da uradimo za njih jeste da im spremamo one domaće, najukusnije, po tradicionalnoj recepturi naših baka.

U njima je sadržana sva ljubav naših ženskih predaka. Stari dobri i oprobani recepti prenose se s kolena na koleno i uveseljavaju nove generacije dok u nama bude taj poznat i drag ukus detinjstva kojem volimo iznova i iznova da se vraćamo i često ponešto novo dodajemo, dajući i svoj pečat. Zato je spremanje kolača više od toga, ono je ritual i posebna veza između prošlosti, budućnosti i sadašnjosti.

Add a Comment