Testenina ili pasta, kako god da je zovete, omiljena je mnogima i gotovo ni u jednom restoranu ne možete da zaobiđete ukusne specijalitete sa pastom. Ovo izuzetno popularno jelo odnosi se na specijalitete od testa (rezanog ili sušenog), koje se pravi od brašna, jaja, soli i vode. Ima je raznih formi, oblika i boja, a ima i dugu tradiciju, a pretpostavlja se da vodi poreklo iz Italije ili Kine.

Međutim, za potpun užitak važno je znati kako se kuva testenina, kako se pravilno priprema da bi dobila savršen ukus, kao i koje sve vrste testenina postoje.

Vrste italijanskih testenina

Testenina je hrana broj jedan italijanske kuhinje, a za Italijane se zna da su pravi gurmani. Koliko je omiljena govori i činjenica da Italija mora uvoziti pšenicu za njeno pravljenje, budući da potrošnja daleko premašuje proizvodnju pšenice u ovoj zemlji. Kada je u pitanju italijanska testenina, vrste pasti možemo podeliti u dve velike grupe:

 • pasta secca (sušene) – većinom industrijske, mada ih je moguće praviti i u kućnim uslovima
 • pasta fresca (sveže) – uglavnom ručno pravljene i nekad pomoću prostijih mašina

U kom god obliku bile, prosto ih obožavamo, ali postoje neka pravila pri pravljenju kojih bi trebalo da se pridržavamo, jer i najbolji sos bez kvalitetne testenine, poput Fidelinkine, može pokvariti celokupan ukus i dojam. Pogledajte naše savete i spremite najukusniju testeninu.

Spagete testenine sa paradajzom servirane u tanjiru na drvenom stolu.

Kako skuvati testeninu

Najčešće se priprema u posoljenoj vodi, dok se pri kraju kuvanja dodaje u već gotov sos ili se, pak, kuva zajedno sa njim. Zvuči lako, no nije baš tako. Ipak je potrebno malo više truda ako želite tu istinsku rapsodiju ukusa. Evo nekih saveta kako se kuva testenina koja će idealno plesati sa vašim sosem:

 • velika šerpa je obavezna jer se u njoj testenina slobodno kreće, te ne dolazi do lepljenja
 • velika količina vode iz istog razloga
 • soli po ukusu, budući da je testenina neslana
 • dobro provrela voda u koju ćete dodati testeninu i lepo promešati, opet da predupredite lepljenje
 • povremeno mešanje
 • nikako nemojte dodavati ulje jer će testenina biti masna i odbijati idealno sjedinjavanje sa sosom
 • koliko dugo se kuva testenina zavisi od vas, ali svakako pazite da je ne raskuvate. Najbolje je pratiti uputstvo proizvođača, no ukusi su različiti. Neko voli „al dente“, baš kao i Italijani, što u slobodnom prevodu znači da bude čvrsta, pomalo hrskava, ali dovoljno mekana za žvakanje. Najbolje ćete znati šta je po vašoj meri ako probate dok kuvate.
 • nemojte ispirati testeninu hladnom vodom. Dovoljno je da je procedite i odmah dodate sosu, kao i malo vode u kojoj se kuvala za finu, glatku teksturu.

Uskladite oblik testenine sa tipom svog sosa

 • posne testenine poput Fidelinka spirale ili fusilli tricolore, ali i durum testenina, sjajno idu sa lakim pesto sosevima koji idealno prianjaju uz njene zavoje
 • Fidelinka špagete, uopšte tanje i duguljaste testenine, odlično idu uz lagane soseve sa maslinovim uljem ili pavlakom za kuvanje
 • veoma popularne makarone sa sirom obožavaju posebno deca, te ovaj tip testenine (šuplje, cevaste), savršen je za guste soseve sa mesom ili one sa sirevima
 • Fidelinka velika školjka i školjkaste testenine, takođe se sjajno slažu sa sosevima od mesa, sosevima guste teksture, a osim toga, ova vrsta testenine se može i puniti

Jela sa testeninom

Testenina ne mora isključivo biti vezana za neku vrstu paste (tipa karbonara, bolonjeze…), ona može biti predjelo, smešana sa nekom salatom, za šta je idealna Fidelinkina testenina Crna sipa – Scialatielli.

Osim toga, može biti sjajan dodatak gulašu, a mnogi je stavljaju i u paradajz čorbu, preko koje se može posuti i parmezan. Osim kod slanih, ona je našla primenu i u slatkim jelima, te je možete probati sa orasima i mlekom. Svakako je najpopularnija poslastica kadaif. Pravi se od badema, pistaća, lešnika i preliva se šećernim sirupom.

I slani i slatki, danas su nam, zahvaljujući internetu, dostupni raznorazni recepti sa testeninama, a uz naše savete i uz kvalitetne Fidelinka testenine, svako vaše jelo biće remek delo.