Psenicno, kukurzno i heljdino integralno brasno u cinijama.Blog

Integralno brašno – vrste, gde kupiti pravo i šta možete spremiti

Integralno brašno je jedno od najzdravijih vrsta brašna. Napravljeno od celih zrna žitarica, ovo brašno značajno utiče na opšte poboljšanje zdravlja. Što različitije vrste integralnog brašna uvrstite u svoju ishranu, više benefita ćete imati, kako za unutrašnje organe za varenje, tako i za kožu, kosu, imunitet i čitav organizam.

Šta sve u sebi sadrži integralno brašno, gde kupiti pravo i kako ono utiče na naše zdravlje, pročitajte u nastavku teksta.

Integralno brašno – koje sve vrste postoje

Pri tehnološkoj proizvodnji integralnog brašna, u njemu se zadržavaju svi delovi očišćenog i samlevenog zrna žitarice i to je ono što ga izdvaja od drugih po hranljivosti. Tokom mlevenja žitarica u brašnu ostaju svi delovi ovojnice, središnji deo i klice.

U osnovi, integralno brašno se deli na belo, polubelo i crno, međutim, veoma je važno znati od kojih vrsta žitarica se ono dobija.

Pšenično integralno brašno

Proizvodi se od očišćene, posebno pripremljene pšenice mlevene na mlinu sa mlinskim kamenom. Zbog načina mlevenja (kao na vodenici), pšenično integralno brašno u potpunosti zadržava sve prirodne sastojke pšeničnog zrna. U kulinarstvu se preporučuje za izradu:

  • hleba,
  • peciva,
  • testa za picu,
  • svih proizvoda makrobiotičke ishrane

Heljdino integralno brašno

Ovo brašno proizvodi se od očišćene, posebno pripremljene heljde mlevene na mlinu, mlinskim kamenom. Zbog načina mlevenja u potpunosti zadržava sve prirodne sastojke heljdinog zrna. Prebogato je ugljenim hidratima, aminokiselinama i vitaminima B grupe, ne sadrži gluten i lako se vari. Preporučuje se za izradu hleba, peciva i sve proizvode makrobiotičke ishrane.

Kukuruzno integralno brašno

Proizvodi se od posebno očišćenog, pripremljenog belog kukuruza. Melje se na bio-mlinu mlinskim kamenom. Ovo brašno je idealno za sve one koji su intolerantni na gluten jer kukuruz prirodno u sebi ne sadrži gluten. Obiluje vlaknima, vitaminom A i C. Preporučuje se za izradu kačamaka, proje, hleba, za sve proizvode makrobiotičke ishrane.

Pored navedenih koja imaju najveću primenu, integralna brašna prave se još od prosa, pirinča, kinoe, badema, kokosa, a veoma je popularno i ovseno brašno.

Za šta je dobro integralno brašno?

Za razliku od ostalih vrsta, integralno brašno pri mlevenju zadržava većinu nutrijenata koje su povoljne za naše zdravlje. Upotrebu u ishrani preporučuju nutricionisti i lekari, a ovo su samo neki od razloga.

  • Bogato je dijetalnim vlaknima koja pospešuju zdravlje creva i probavnog sistema, snižavaju nivo holesterola u krvi i pomažu pri regulisanju telesne težine
  • Sadrži mnoštvo minerala koji su dobri za kosti, kožu, imuni sistem
  • U sebi ima izbalansirane količine natrijuma, kalijuma, kalcijuma i gvožđa koji, svaki za sebe, utiču opšte zdravstveno stanje
  • Ima znatno veću količinu proteina a manju količinu ugljenih hidrata u odnosu na obično brašno
  • Obiluje vitaminima iz B i E grupe koji su zaduženi za zdravlje kože, kose, noktiju, kao i značajno smanjenje oksidativnog stresa

Pecivo od integralnog brašna

Kriske hleba od integralnog brasna na drvenoj podlozi.

Od ovog tipa brašna možete napraviti mnoštvo recepata i uskusnih, ali najpre zdravih obroka.

Peciva koja možete napraviti od integralnog brašna su: hlebovi, kiflice, projice, pice, slani štapići, pogačice, zemičke, tortilje, pite i još mnogo toga.

U svim receptima možete po izboru dodati semenke, začine i dodatke kojima ćete obogatiti ukus i pojačati aromu ovog divnog peciva.

Gde kupiti pravo integralno brašno?

Mnogo je dilema oko kvaliteta , kao i oko toga gde kupiti pravo integralno brašno. Da biste bili uvereni da je u pitanju proveren kvalitet i siguran način proizvodnje, pri kupovini obavezno detaljno pročitajte deklaraciju.

Kupujte na proverenim prodajnim mestima kao i sigurnim proizvodnim linijama koje imaju dugu tradiciju i ime kome se veruje.

Fidelinka je sa vama od 1947. Kompanija koja ima najdužu istoriju i sinonim je za prvoklasni kvalitet, nudi vam mnoštvo različitih vrsta brašna, testenina, pekarskih, skrobarskih i agrarnih proizvoda.

Potražite svoje omiljeno integralno brašno kod nas i ne zaboravite- uvođenje ishrane od integralnih žitarica od celih zrna preporučuje se od najranijeg perioda života. Zdrave navike počinju od zdrave ishrane, zato svojoj porodici pripremajte samo najbolje.